Vårt Dagliga Bröd Januari - Mars 2018Läs: 1 Samuelsboken 20:30-34

"Så slöt Jonatan förbund med Davids hus”
1 Samuelsboken 20:16

Bibeln På Ett År:

4 Mosebok 9-11
Markus 5:1-20

 

 


Ett ogräs är en växt som växer där du inte vill ha det,” sa min far när han gav mig hackan. Jag ville lämna majsplantan som skjutit upp bland ärtorna. Men pappa, som hade växt upp på ett lantbruk uppmanade mig att dra upp den. Den ensamma majsstjälken skulle inte göra något annat än att kväva ärtplantorna och plundra dem på näring.

Människor är inte växter—vi har ett eget sinne och en Gudagiven fri vilja. Men ibland försöker vi slå rot där Gud inte avsett oss att vara på.

Kung Sauls son, krigarprinsen Jonatan, kunde ha gjort det. Han hade all orsak att vänta sig att bli kung. Men han såg Guds välsignelse vila på David och han lade märke till avundsjukan och stoltheten hos sin egen far kung Saul (1 Sam18:12-15). I stället för att gripa efter en tron som aldrig skulle bli hans, blev Jonatan Davids närmaste vän, t o m räddare av hans liv (19:1-6; 20:1-4).

Några kanske skulle säga att Jonatan gav upp för mycket. Men hur vill vi föredra att bli ihågkomna? Som den ambitiöse Saul, som höll fast vid sitt rike. Eller som Jonatan som skyddade livet på en människa som skulle bli en ärad släkting till Jesus?

Guds plan är alltid bättre än vår egen. Vi kan kämpa emot det och likna ett felplacerat ogräs—eller så kan vi acceptera Hans ledning. —Tim Gustafson


Herre. förlåt oss för de gånger när vi handlar som om Du skulle ha planterat oss på fel plats. Hjälp oss att se vad Du vill att vi ska göra idag.


GUD INBJUDER OSS ATT DELTA MED HONOM OCH BÄRA UT EVANGELIET TILL VÅR VÄRLD.