Vårt Dagliga Bröd Oktober - December 2017Läs: Efesierbrevet 4:1-6

"Var ödmjuka och milda på allt sätt. Visa tålamod och ha fördrag med varandra i kärlek.”
Efesierbrevet 4:2

Bibeln På Ett År:

Amos 7-9
Uppenbarelseboken 8

 

 


Livets bekymmer kan göra oss buttra och otillgängliga, men vi bör inte ursäkta dessa anfall av dåligt humör, för det kan såra våra närmastes hjärtan och sprida missmod omkring oss. Vi har inte slutfört vår uppgift gentemot andra förrän vi lärt oss att vara vänliga.

Nya Testamentet har ett ord för egenskapen som korrigerar vårt opassande uppförande—nämligen ödmjukhet, en term som föreslår en nådefull själ. Efesierbrevet 4:2 påminner oss, ”Var ödmjuka och milda på allt sätt”. Ödmjukhet är en villighet att acceptera begränsningar och brister utan förtret gentemot andra. Det visar på tacksamhet i den minsta hjälp samt tålamod mot dem som inte hjälper överhuvudtaget. Ödmjukhet hjälper oss att orka med besvärliga personer—speciellt högljudda och stojiga småbarn; för vänlighet gentemot barn är kronan på verket hos en god och ödmjuk person. Den som talar med mjuka ord i provocerande situationer. Den som kan vara tyst, fridfull och lugn är ofta den bästa lösningen gentemot ovänliga ord.

Jesus är ”mild och ödmjuk i hjärtat” (Matt. 11:29). Om vi ber Honom kommer Han, inom tid, forma oss i likhet med Sig Själv. Den Skotska författaren George MacDonald skriver, ”[Gud] vill inte höra från [oss] den minsta ton som sårar någon annan, ett ord som får någon att sörja… Från sådant, som alla andra synder, har Jesus kommit för att befria oss.”

—David Roper


Kära Herre, jag vill vara en ödmjuk person. Hjälp mig att vara vänlig och nådefull mot andra idag.


ÖDMJUKHET INFÖR GUD GÖR OSS BARMHÄRTIGA GENTEMOT ANDRA.