Vårt Dagliga Bröd Juli - September 2018Läs: Jona 3:10-4:4

"När Gud såg vad de gjorde, att de vände om från sin onda väg, ångrade han det onda som han hade hotat att göra mot dem, och han gjorde det inte.”
Jona 3:10

Bibeln På Ett År:

Jesaja 1-2
Galaterbrevet 5

 


Valen har upptäckts ett flertal gånger utanför Australiens kust vid South Queensland. Migaloo är den första albino knölvalen, som någonsin dokumenterats. Denna fantastiska varelsen, som är mer än 13 meter lång, är så sällsynt att Australien infört lagar för att skydda den.

Bibeln berättar också om en ”stor fisk” så sällsynt att Gud själv försåg den till att kunna sluka en rebellisk profet (Jon. 1:17). De flesta av oss känner till berättelsen. Gud sade till Jona att predika dom över Nineves innevånare. Men Jona ville inte ha något med Nineve att göra; ett folk som hade rykte om sig att vara särskilt grymma mot alla och framförallt Hebréerna. Så han flydde istället. Det gick inte så bra för Jona. Från insidan av en stor fisk, ångrade sig slutligen Jona och han predikade till människorna i Nineve, varvid de ångrade sig . (3:5-10).

En fantastik berättelse, inte sant? Men som tyvärr inte slutar där. När folket i Nineve ångrat sig. Hängde Jona läpp, ”HERRE, var det inte det jag sade”, bad han. ”Jag visste ju att du är en nådig och barmhärtig Gud, långmodig och stor i nåd” (4:2). Trots att ha räddats från en säker död, tilltog Jonas syndiga ilska t.o.m. hans bön antydde självmordstankar(v.3). Berättelsen om Jona handlar inte om en fisk. Den handlar om vår mänskliga natur och om hur Gud söker upp oss. ”Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.”, skrev aposteln

Petrus (2 Pet. 3:9). Gud visar Sin kärlek till brutala Nineve och buttra profeter samt till dig och mig. —Tim Gustafson


VÅR KÄRLEK ÄR BEGRÄNSAD; GUDS ÄR GRÄNSLÖS.