Vårt Dagliga Bröd April - Juni 2018Läs: Domarboken 11:1-8, 29

"Då kom Herrens Ande över Jefta. Han drog genom Gilead och Manasse och vidare genom Mispe i Gilead, och från Mispe i Gilead ryckte han fram mot ammoniterna.”
Domarboken 11:29

Bibeln På Ett År:

2 Samuelsboken 3-5
Lukas 14:25-35

 

 


Var kommer du ifrån?” Vi ställer denna fråga ofta för att lära känna någon bättre. För många av oss är svaret komplicerat. Ibland vill vi inte dela med oss av alla detaljer.

I Domarboken så hade Jefta kanske inte alls velat svara på denna fråga. Hans halvbror hade jagat honom bort från hemmet i Gilead p g a hans ”ifrågasatta” ursprung. ”Gileads hustru födde söner åt honom, och när de växte upp drev de bort Jefta och sade till honom: ”Du skall inte få dela arvet i vår fars hus, för du är son till en främmande kvinna,” förklarade de (Dom. 11:2). Texten förklarade direkt att han var son till en sköka (v.1). Men Jefta var född till att vara en ledare och då en fientlig stam ville strida mot Gilead så ville folket som avvisade honom helt plötsligt få honom tillbaka. ”Kom och bli vår anförare” (v.6). Jefta frågade, ”Har ni inte hatat mig och drivit ut mig ur min fars hus?” (v.7). Då han försäkrat sig om att det skulle bli annorlunda gick han med på att leda dem. Skriften berättar för oss, ”Då kom HERRENS Ande över Jefta” (v.29). Genom tro ledde han dem till en stor seger. Nya Testamentet nämner honom i Hebréerbrevet 11:32 (trons hjältar).

Gud tycks ofta välja oväntade personer för att utföra Sitt arbete, eller…? Det spelar ingen roll var vi kommer ifrån, hur vi har kommit dit där vi är eller vad vi presterat. Det som är av vikt är hur vi reagerar på Hans kärlek. —Tim Gustafson


Herre, vi prisar och tackar för att Du inte gör skillnad på person eller var vi kommer ifrån. Vårt ursprung finns hos Dig.


GUD GÖR INTE SKILLNAD PÅ PERSON.