Vårt Dagliga Bröd Januari - Mars 2018Läs: 1 Kungaboken 12:1-7,12-17

"Vishet hör de gamla till, förstånd dem som har levat länge.”
Job 12:12

Bibeln På Ett År:

5 Mosebok 5-7
Markus 11:1-18

 

 


År 2010 hade en tidning i Singapore publicerat en speciell rapport som innehöll lärdomar efter samtal från åtta pensionärer. Den inleddes med orden, ”Då åldrande medför en utmaning för både kropp och själ, så kan det även leda till ett förverkligande på andra områden. Det finns en stor mängd känslomässig och social kunskap, egenskaper som vetenskapsmän börjar rubricera som visdom—de äldres visdom.

Helt säkert kan äldre människor lära oss om livet. Men i Bibeln finner vi en nykrönt kung som inte kunde inse det.

Kung Salomo hade precis avlidit och i 1 Kungaboken 12:3 läser vi att hela Israels folk hade slutit sig till Rehabeam med en framställning. De vädjade till om att få en den nye kungen skulle minska på deras hårda arbetsbörda och höga skatter som hans fader Salomo hade lagt på dem. De skulle då i gengäld lojalt tjäna Rehabeam.

Den unge kungen rådfrågade först de äldste (v.6).Men han tog avstånd från deras råd och rättade sig efter de unga männens dåraktigas råd, de som han växt upp tillsammans med (v.8). Han ökade i stället på bördan för folket! Hans grymhet kostade honom större delen av riket.

Alla behöver vi rådgivning från sådana som har år med erfarenhet, särskilt då från dem som har vandrat med Gud och lyssnat till Hans råd. Tänk vilken samlad visdom som Gud har gett dem som vandrat med Honom och noga lyssnat till Hans råd. De har mycket att dela med sig om Herren. Låt oss söka oss till sådana för att lyssna in dem—höra deras visdom. —Poh Fang Chia


FÖR ATT UNDVIKA UNGDOMENS MISSTAG, SÖK VISDOM FRÅN ÄLDRE KRISTNA.